torstai 10. huhtikuuta 2014

Keväinen ratakymppi Oulunkylässä 8.4.2014

Aurinkoinen tiistai-iltapäivä meni aivan irvistelyksi, kun toteutimme kuluvan viikon tiistaina Pekan ehdottaman ratakympin. Kyseisen juoksuilottelun päällimmäisenä tarkoituksena oli saada hieman tietoa omasta kunnosta, jotta jo ovella kolkuttelevan Tuusulanjärven puolimaratonin vauhdinjako olisi helpompi suunnitella.

Lähtökohdat juoksuun eivät olleet kovin optimaaliset. Alla oli kohtalaisen kovaa treeniä ja reidetkin tuntuivat vähän kosketusaroilta sunnuntain punttitreenin jäljiltä. Myös Pekka valitteli kropan olevan väsyneen oloinen. Kaikkia muitakin tekosyitä tähän voisi listailla, mutta jätetään nyt muutama myös tuleviin raportteihin.

Laitettiin kampuksella kouluhommat pakettiin ja suunnattiin Oulunkylän urheilukentälle. Trikoot jalkaan ja radalle kirmaamaan. Aurinko paistoi oikein mukavasti, mutta tuuli oli melko kova. Muutaman kierroksen lämmittelyhölkkä ja sitten valmiina starttiin. Oma tavoitteeni oli pyrkiä alle 5 minuutin kilometreihin ja kiristää puolivälin jälkeen tahtia jos ja kun paukkuja on jäljellä. Pekka haaveili varovaisesti 40 minuutin alittamisesta.

Sain heti alussa tahdin sopivaksi ja kellottelin alussa noin 4:50 - 4:55 kilometrejä. Pekka tuli aika pian ensimmäistä kertaa kierroksella ohi ja huikkasi jalkojen olevan melko pahasti jumissa. Omatkin jalat olivat tukkoiset, mutta juoksu tuntui kuitenkin kohtalaisen rennolta. Vitosen jälkeen kiristin vauhtia 4:45/km tuntumaan. Sykkeet pyörivät 172–182 välillä, ja se vaikutti ihan mukavalta lukemalta aiemmin juoksemieni puolimaratonien keskisykkeisiin verrattuna (ka 176). Viiden ja seitsemän kilometrin välissä juoksu tuntui erityisen helpolta, mutta koitin hillitä itseni ja tehdä nousujohteista suoritusta maltillisesti vauhtia kiristäen. Samaan aikaan Pekka taisi ohittaa minut kierroksella jo kolmannen kerran.

Kun Pekka oli saanut urakkansa päätökseen, oli omaa matkaani jäljellä vielä noin 1,5 kilometriä. Aloin kiristää tahtia joka kierroksella. Paukkuja oli yllättävän paljon jäljellä ja viimeinen kilometri oli ylivoimaisesti kympin nopein, noin 4:15. Maalissa fiilis oli oikein hyvä ja tuntui, että ehkä parempaankin olisi ollut rahkeita jos olisi uskaltanut aloittaa vauhdin kiristämisen hiukan aiemmin. Loppuaika 47:28, aavistuksen jopa parempi kuin mitä näissä olosuhteissa odotin.

Pekka kirmasi oman kymppinsä 41 minuuttiin ja valitteli vauhdinjaon olleen alussa ehkä aavistuksen turhan kova.

Näiden aikojen perusteella Tuusulanjärvellä 26.4. voisi haaveilla seuraavista ajoista:

Donn Kirkin taulukon mukaan:
  • 10 km 41.00   =   21,1 km 1.30.48 (Pekka)
  • 10 km 47.00   =   21,1 km 1.44.28 (Matti)
  • 10 km 48.00   =   21,1 km 1.46.45 (Matti)
McMillanin taulukon mukaan:
  • 10 km 41.00   =   21,1 km 1.31.24 (Pekka)
  • 10 km 47.28   =   21,1 km 1.45.49 (Matti)

Pekan ajoissa kannattaa ottaa huomioon, että juostu matka oli todellisuudessa aavistuksen yli 10 kilometriä. Jalkapalloilijoiden treenien vuoksi pari maalia oli sen verran tiellä, että aivan sisäkurvia ei päässyt takasuoralla juoksemaan. Tämän vuoksi kymppi tuli Garminin mukaan täyteen noin 80-100 metriä ennen kuin 25 ratakierrosta oli juostuna. Pieni asia, mutta sekin kannattaa silti ottaa huomioon vauhdinjakoa suunnitellessa.


Pekalla oli aikaa kuvailla allekirjoittaneen viimeisiä kierroksia oman kympin ollessa juostuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti